1. Αειφορία, Κυκλική Οικονομία, Βιοοικονομία

 

Το αδιέξοδο του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου αποτελεί κοινό τόπο, έχει αποτυπωθεί, και συνεχίζει να αποτυπώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, εργαλεία, μεθόδους και προσεγγίσεις. Μπορούμε να αναφερθούμε σχηματικά σε μία από αυτές, (Earth Overshoot Day), όπου ο οργανισμός Global Footprint Network υπολόγισε πως για το έτος 2022, στις 28 Ιουλίου έχουμε εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους που μπορεί να δημιουργήσει ο πλανήτης (σε ετήσια βάση), ή σε μια διαφορετική διατύπωση, υπερβαίνουμε κατά 1,75 φορές τις δυνατότητες της Γης. Τα παραπάνω στοιχεία φαντάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά, εξετάζοντας την εξέλιξη τους τις πέντε τελευταίες δεκαετίες (βλ. Εικόνα 1). 

Εικόνα 1[1]: Χρονοσειρά της Ημέρας Εξάντλησης Πλανητικών Φυσικών Πόρων (1971-2022)

Ακόμη κι αν υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες για το μέγεθος και το χρονικό ορίζοντα του αδιεξόδου, το πρόβλημα υπάρχει, είναι πολυπαραμετρικό, και απαιτεί δομικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο μοντέλο. Υπό ένα τέτοιο πρίσμα, είναι σημαντική η κατανόηση των εννοιών της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας, και της βιοοικονομίας, στις οποίες είναι αφιερωμένες οι επόμενες ενότητες.

 

[1] Πηγή: Past Earth Overshoot Days, https://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/, προσπελάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.