Μάθημα : Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Θεωρία)
Κωδικός : OCDFSHN104
OCDFSHN104 - Γεώργιος-Ιωάννης Νύχας, Ευστάθιος Ζ. Πανάγου
Ενότητες - Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βιοσυντήρηση
-
Θεματικές Ενότητες
-
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων
-
Θεωρία των Εμποδίων – Γενικές Αρχές
-
Βακτήρια που Παρουσιάζουν Ενδιαφέρον στα Τρόφιμα
-
Κινητική και Οικολογία των Βακτηρίων
-
Θεωρία των Εμποδίων – Γενικές Έννοιες
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Ενεργότητα Ύδατος 1/2
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Ενεργότητα Ύδατος 2/2
-
Ενδογενείς Παράγοντες – pH
-
Αντιμικροβιακα Εμπόδια – Βιολογικές Δομές
-
Αντιμικροβιακά Εμπόδια - Αιθέρια Έλαια
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Δυναμικό Οξειδοαναγωγής – Θρεπτικά Συστατικά
-
Εξωγενείς Παράγοντες – Θερμοκρασία
-
Εξωγενείς Παράγοντες - Παρουσία Αερίων
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Ανταγωνιστική Μικροχλωρίδα
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βακτηριοσίνες
-
Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων
-
Φυσικά Αντιμικροβιακά Συστήματα
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βιοσυντήρηση
-
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βιοσυντήρηση
Οι μαθησιακοί στόχοι της ενότητας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των φοιτητών σχετικά με την εφαρμογή της βιοσυντήρησης στην τεχνολογία των τροφίμων προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να βελτιωθεί η ασφάλεια των τροφίμων. Ειδικότερα αναφέρεται στην εφαρμογή των εμποδίων μικροβιακής προέλευσης (ανταγωνιστική μικροχλωρίδα, καλλιέργειες εκκίνησης, βακτηριοσίνες), των οργανικών οξέων και των φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων (αιθέρια έλαια, φαινολικές ουσίες).