Μάθημα : Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Θεωρία)
Κωδικός : OCDFSHN104
-
Θεματικές Ενότητες
-
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων
-
Θεωρία των Εμποδίων – Γενικές Αρχές
-
Βακτήρια που Παρουσιάζουν Ενδιαφέρον στα Τρόφιμα
-
Κινητική και Οικολογία των Βακτηρίων
-
Θεωρία των Εμποδίων – Γενικές Έννοιες
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Ενεργότητα Ύδατος 1/2
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Ενεργότητα Ύδατος 2/2
-
Ενδογενείς Παράγοντες – pH
-
Αντιμικροβιακα Εμπόδια – Βιολογικές Δομές
-
Αντιμικροβιακά Εμπόδια - Αιθέρια Έλαια
-
Ενδογενείς Παράγοντες – Δυναμικό Οξειδοαναγωγής – Θρεπτικά Συστατικά
-
Εξωγενείς Παράγοντες – Θερμοκρασία
-
Εξωγενείς Παράγοντες - Παρουσία Αερίων
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Ανταγωνιστική Μικροχλωρίδα
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βακτηριοσίνες
-
Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων
-
Φυσικά Αντιμικροβιακά Συστήματα
-
Εμπόδια Μικροβιακής Προέλευσης - Βιοσυντήρηση
-
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων
Ενδογενείς Παράγοντες – Ενεργότητα Ύδατος 1/2
Οι μαθησιακοί στόχοι της ενότητας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των φοιτητών σχετικά με τη θεωρία των εμποδίων (hurdle concept) και τις εφαρμογές της προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να βελτιωθεί η ασφάλεια των τροφίμων. Ειδικότερα αναφέρεται στους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησης/επιβίωσης των μικροοργανισμών στα τρόφιμα με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμέτρους της ενεργότητας ύδατος, pH, δομής του τροφίμου, δυναμικού οξειδοαναγωγής, θρεπτικών συστατικών, θερμοκρασίας, υγρασίας, αέριας ατμόσφαιρας.