Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων
Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης
- Κατανόηση της αναγκαιότητας της υγιεινής τροφίμων
- Κατανόηση των πηγών μίανσης των τροφίμων
- Αντίληψη της συσχέτισης της υγιεινής τροφίμων με το μοντέρνο τρόπο ζωής, τη βιομηχανική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο
- Κατανόηση της επίπτωσης πλημελών χειρισμών τροφίμων στην υποβάθμιση της υγιεινής τους και στην αύξηση της επικινδυνότητας για τον άνθρωπο
- Κατανόηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των τροφιμογενών δηλητηριάσεων
- Εξοικείωση με τους Εθνικούς και Διεθνείς Φορείς αποτύπωσης των τροφιμογενών προβλημάτων και των επιδημιολογικών μηχανισμών παρακολούθησης των τροφιμογενών ασθενειών
- Αποτύπωση της σχετικής βαρύτητας των τροφιμογενών ασθενειών από χημικούς και βιολογίκούς κινδύνους
- Εξοικείωση με το σκεπτικό χάραξης του νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια των τροφίμων
- Εκμάθηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
- Εισαγωγή στην Ελληνική & Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
- Εκμάθηση της ισχύος νομοθετικών εγγράφων (Κανονισμοί, Οδηγίες, Αποφάσεις, κλπ)
- Εκμάθηση μηχανισμών και διαδικτυακών τόπων αναζήτησης της νομοθεσίας
- Εκμάθηση των βιολογικών πηγών κινδύνου (biological hazards)
- Έκμάθηση των χημικών πηγών κινδύνου (chemical hazards)
- Κατάταξη των κινδύνων με βάση τη σοβαρότητά τους
- Πληροφόρηση επί των αναδυόμενων πηγών κινδύνου
- Κατανόηση των βασικών κλάσεων χημικών κινδύνων στα τρόφιμα
- Κατανόηση της σοβαρότητας και της συχνότητας εμφάνισης χημικών κινδύνων στα τρόφιμα
- Αντίληψη της σοβαρότητας των διαφορετικών κινδύνων χημικής προέλευσης
- Σύγκριση της επικινδυνότητας μεταξύ χημικών και βιολογικών κινδύνων
- Αποτύπωση της θεωρίας των εμποδίων
- Εκμάθηση των οριακών συνθηκών μικροβιακής ανάπτυξης και επιβίωσης
- Εκμάθηση μεθόδων ελέγχου βιολογικών και χημικών κινδύνων
Εκμάθηση των ορίων ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
- Εκμάθηση των βασικών κανόνων υγιεινής
- Εκμάθηση των αρχών καθαρισμού και απολύμανσης
- Καταπολέμηση βιοϋμενίων
- Εκμάθηση κανόνων ατομικής υγιεινής
- Εξοικείωση με τη μεταχείριση των τροφίμων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους
- Εκμάθηση υγειονομικού σχεδιασμού εξοπλισμού βιομηχανιων τροφίμων
- Προετοιμασία των φοιτητών για την εφαρμογή των αρχών HACCP
- Εξοικείωση με τα διαγράμματα ροής διαφορετικών τροφίμων
- Εντοπισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου επί των ανωτέρω διαγραμμάτων
- Εκμάθηση της ορολογίας ανάλυσης επικινδυνότητας
- Εκμάθηση νέων προσεγγίσεων ασφάλειας τροφίμων
- Περιγραφή των αντικειμενικών στόχων ασφάλειας τροφίμων
- Στοχαστική περιγραφή της ασφάλειας τροφίμων
- Εκμάθηση κριτηρίων και στόχων επίδοσης, προϊόντος και επεξεργασίας
- Συσχέτιση των παραπάνω με τα μικροβιολογικά κριτήρια
- Εκμάθηση των αρχών HACCP
- Ανάλυση κινδύνων και εντοπισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου
- Εισαγωγή στη μεθοδολογία κατάρτισης ενός σχεδίου HACCP
- Μετατροπή σχεδίου HACCP σε σύστημα HACCP
- Εξοικείωση με την τεκμηρίωση ενός συστήματος HACCP
- Κατανόηση αρχών αποτίμησης επικινδυνότητας
- Εκμάθηση παραγόντων που επηρεάζουν την επικινδυνότητα στα τρόφιμα
- Εκμάθηση της στοχαστικής προσέγγισης της ασφάλειας τροφίμων
- Κατανόηση των αρχών προσομοίωσης Monte Carlo
- Κατανόηση της εφαρμογής εκτίμησης επικινδυνότητας για την κατάρτιση σχεδίων δειγματοληψίας
Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα
Επίπεδο: A-
Αρ. Επισκέψεων : 2857
Αρ. Προβολών : 16200
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -