Οινολογία Ι
Γεώργιος Κοτσερίδης, Τίνα Καλλιθράκα
Περιγραφή
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις έννοιες:
- Η σταφυλή ως πρώτη ύλη της οινοποιίας.
- Ποικιλίες οιναμπέλου και κυριότερες αμπελουργικές περιοχές
- παραγωγής οίνων της Ελλάδος.
- Προζυμωτικά φαινόμενα και επεξεργασίες.
- Αλκοολική ζύμωση.
- Μηλογαλακτική ζύμωση.
- Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση και συντήρηση.
- Τεχνικές οινοποίησης.
- Λευκή - Ερυθρή οινοποίηση.
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις έννοιες:
- Η σταφυλή ως πρώτη ύλη της οινοποιίας.
- Ποικιλίες οιναμπέλου και κυριότερες αμπελουργικές περιοχές
- παραγωγής οίνων της Ελλάδος.
- Προζυμωτικά φαινόμενα και επεξεργασίες.
- Αλκοολική ζύμωση.
- Μηλογαλακτική ζύμωση.
- Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση και συντήρηση.
- Τεχνικές οινοποίησης.
- Λευκή - Ερυθρή οινοποίηση.
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις έννοιες:
- Η σταφυλή ως πρώτη ύλη της οινοποιίας.
- Ποικιλίες οιναμπέλου και κυριότερες αμπελουργικές περιοχές
- παραγωγής οίνων της Ελλάδος.
- Προζυμωτικά φαινόμενα και επεξεργασίες.
- Αλκοολική ζύμωση.
- Μηλογαλακτική ζύμωση.
- Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση και συντήρηση.
- Τεχνικές οινοποίησης.
- Λευκή - Ερυθρή οινοποίηση.
- Παρουσιαση των τμηματων του σταφυλιου
- Τεχνολογικη σημασία αυτών
- Εξέλιξη των συστατικων κατά την ωρίμανση του σταφυλιού
- Σταθεροί και μεταβλητοί παράγοντες ωρίμανσης του σταφυλιού
- Μεταβολή των ανθοκυανων και τανινών κατά την ωρίμανση
- Παρακολούθηση ωρίμανσης
- Τρόπος τρυγητού
- Παραλαβή του σταφυλιού
- Εκραγισμός σταφυλιού
- Σπάσιμο σταφυλιού
- Αντλίες τρυγητού
- Μειονεκτήματα εκραγισμού
- Αντιμετώπιση μη ικανοποιητικής ωριμανσης σταφυλιου
- Αύξηση εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου
- Μείωση ολικής οξύτητας
- Αντιμετώπιση υπερωριμανσης σταφυλιου
- Ρύθμιση οξύτητας
- Άλλες προσθήκες προς βελτιωση
- Πνευματικό πιεστήριο
- Γλευκοποίηση
- Προζυμωτική εκχύλιση
- Προζυμωτική διαύγαση
- Αλκοολική ζύμωση
- Θερμοκρασία ζύμωσης
- Στελέχη ζυμομυκήτων
- Εκχύλιση συστατικών
- Οινοποιητής
- Προζυμωτική εκχύλιση
- Αλκοολική ζύμωση
- Θερμοκρασία ζύμωσης
- Ένταση χρώματος
- Τανίνες
- Ανάλυση των μεταβολών του οίνου λόγω μηλογαλακτικής ζύμωσης.
- Παρουσίαση του σχηματισμού του διακετυλίου και της σημασίας του.
- Ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζουν την πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης.
- Λιαστά σταφύλια
- vinsanto
- κουμανδαριά
- icewine
- Αφρώδης οίνοι
- Πρόγραμμα πιεστηρίου Champagne
- Δεύτερη ζύμωση στην φιάλη
Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα
Επίπεδο: A-
Αρ. Επισκέψεων : 5294
Αρ. Προβολών : 18448
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -