2.10. Εφαρμογές ERP σε Ελληνικές επιχειρήσεις

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, οι εφαρμογές ERP αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την λειτουργία μίας επιχείρησης, την ανταπόκρισή της στον ανταγωνισμό και την ανάπτυξή της. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές ERP έχουν υψηλό κόστος υλοποίησης και συντήρησης, απαιτούν τον ορθολογικό σχεδιασμό και τήρηση των διαδικασιών και έχουν μεγάλο χρόνο υλοποίησης. Με τα δεδομένα αυτά θα υπέθετε κάποιος ότι οι εφαρμογές ERP είναι κατάλληλες για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με άριστα οργανωμένες διαδικασίες και μεγάλες δομές πληροφορικής, το οποίο δεν ισχύει για την πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Λόγω του ότι οι εφαρμογές ERP συχνά αποτελούν «οδηγό» για την καλύτερη οργάνωση και εξέλιξη μίας επιχείρησης, η πραγματικότητα έχει δείξει ότι οι εφαρμογές ERP εφαρμόζονται από πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό που διαφέρει είναι το μέγεθος της εφαρμογής ERP: στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οίκοι λογισμικού οι οποίοι έχουν αναπτύξει εφαρμογές ERP οι οποίες αν και δεν έχουν το εύρος της λειτουργικότητας των μεγάλων ERP (π.χ. SAP, Oracle), υποστηρίζουν άριστα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό αρχικό κόστος επένδυσης αλλά και συντήρησης. Επιπλέον, οι μεγάλοι οίκοι ERP προσφέρουν «λιτές» εκδόσεις των εφαρμογών τους για επιχειρήσεις μικρού μεγέθους (π.χ. SAP Business One) με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και χρόνο υλοποίησης.

Μεγάλες εφαρμογές ERP προσφέρονται από τις εταιρίες SAP (SAP S4Hana), Oracle (Oracle e-Business Suite), Microsoft (Microsoft Dynamics).