1.6. Κατάλογος ορολογιών για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων

 

Παρακάτω, δίδεται επεξήγηση σε κάποιες από τις σημαντικότερες ορολογίες που χρησιμοποιούνται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων [17,18].

 

Startupper: είναι ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι ιδρυτής ή συνιδρυτής μιας startup επιχείρησης.

Bootstrapper: είναι αυτός που αποφασίζει να ξεκινήσει μία επιχείρηση έχοντας ελάχιστους ίδιους οικονομικούς πόρους

Ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (Minimum viable product-MVP): Ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν είναι μια έκδοση ενός προϊόντος με αρκετά απλά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους πελάτες

Business angels / Angels Investors: είναι ένας επενδυτής που παρέχει ένα μικρό ποσό κεφαλαίου σε μια startup για μερίδιο στην εταιρεία. Συνήθως συμβαίνει όταν η επιχείρηση βρίσκεται στα σπάργανα.

Unicorn: είναι μία νεοφυής επιχείρηση που έχει αξία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Venture Capitals - VC (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών): Επενδύσεις που παρέχονται από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου σε μικρές, υψηλού κινδύνου, νεοφυείς εταιρείες με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, με αντάλλαγμα ποσοστό επί της επιχείρησης.

Startup exit: Είναι η μέθοδος με την οποία ένας επενδυτής ή/και επιχειρηματίας σκοπεύει να «αποχωρήσει» από την επένδυσή του σε μια εταιρεία. Οι κοινές επιλογές είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο ή η εξαγορά από άλλη εταιρεία. Οι επιχειρηματίες και οι VC συχνά αναπτύσσουν μια «στρατηγική εξόδου» ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

EBITDA: τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση.

Pivot: Αλλαγή κατεύθυνσης της επιχειρηματικής στρατηγικής.

Crowd funding: είναι η πρακτική της χρηματοδότησης ενός έργου ή μιας επιχείρησης με τη συγκέντρωση χρημάτων από μεγάλο αριθμό ατόμων, συνήθως μέσω του Διαδικτύου.

Round (χρηματοδοτικός κύκλος): Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντλούν κεφάλαια από επιχειρηματικές συμμετοχές  σε μεμονωμένους γύρους, ανάλογα με το στάδιο της εταιρείας. Ο πρώτος γύρος είναι συνήθως ένας αρχικός γύρος επένδυσης/χρηματοδότησης που ακολουθείται από γύρους Σειρών Α και Β.

Pre-seed round: Οι νεοφυείς αυτής της κατηγορίας έχουν ένα πρωτότυπο προϊόντος και αποσκοπούν στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της ιδέας.

Seed round: Είναι ο πρώτος επίσημος γύρος χρηματοδότησης μιας νεοφυούς. Σε αυτό το σημείο, μια εταιρεία συνήθως συγκεντρώνει κεφάλαια για την απόδειξη της ιδέας ή/και για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο

Early stage Series A, B : Οι νεοφυείς αυτής της κατηγορίας  βρίσκονται στη φάση της αποδοχής του προϊόντος από την αγορά και επιδεικνύουν συνέπεια στην κλιμάκωση των πωλήσεων.

Laterstage, SeriesA, B: Οι νεοφυείς αυτής της κατηγορίας βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης, εδραιώνουν τη θέση τους στην αγορά, ερευνούν την στρατηγική τους επέκταση, προχωρούν σε πλήρη ανάπτυξη εργασιών και λειτουργικών διαδικασιών.