ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αειφορία αποτελεί την ευρύτερη ομπρέλα υπό την οποία σχεδιάζονται, υλοποιούνται και αξιολογούνται τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και υπερεθνικές στρατηγικές, καλύπτοντας εξίσου πολιτικές δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, τα μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας, και της Βιοοικονομίας, έχουν αναδυθεί ως εναλλακτικά κι εν μέρει αλληλοσυμπληρούμενα αναπτυξιακά παραδείγματα, παρουσιάζοντας ισχυρά και άμεσα οφέλη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας καθώς και στην ελάττωση ή/και αξιοποίηση αποβλήτων. 

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική ενότητα παρουσιάζει εν συντομία το βασικό εννοιολογικό πλαίσιο των ως άνω αναφερόμενων εννοιών (αειφορία, κυκλική οικονομία, βιοοικονομία). Πιο συγκεκριμένα, περιγράφονται οι επιμέρους πυλώνες της αειφορίας (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον), δίνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην έννοια της βιωσιμότητας, ενώ καταγράφονται και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές, οι στρατηγικές και τα αναδυόμενα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση των προσεγγίσεων της Βιοοικονομίας και της Κυκλικής Οικονομίας.

Για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών, το εκπαιδευτικό υλικό διανθίζεται με τρεις σύντομες μελέτες περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα (με έμφαση στο σύμπλεγμα της αγροδιατροφής), ενώ περιλαμβάνει προτεινόμενη βιβλιογραφία, προτάσεις για σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ασκήσεις αυτοαξιολόγησης.