Οινολογία Ι

Γεώργιος Κοτσερίδης, Τίνα Καλλιθράκα

Περιγραφή

Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις έννοιες:

  • Η σταφυλή ως πρώτη ύλη της οινοποιίας.
  • Ποικιλίες οιναμπέλου και κυριότερες αμπελουργικές περιοχές
  • παραγωγής οίνων της Ελλάδος.
  • Προζυμωτικά φαινόμενα και επεξεργασίες.
  • Αλκοολική ζύμωση.
  • Μηλογαλακτική ζύμωση.
  • Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση και συντήρηση.
  • Τεχνικές οινοποίησης.
  • Λευκή - Ερυθρή οινοποίηση.
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

  1. Παρουσιαση των τμηματων του σταφυλιου
  2. Τεχνολογικη σημασία αυτών
  3. Εξέλιξη των συστατικων κατά την ωρίμανση του σταφυλιού
  1. Σταθεροί και μεταβλητοί παράγοντες ωρίμανσης του σταφυλιού
  2. Μεταβολή των ανθοκυανων και τανινών κατά την ωρίμανση
  3. Παρακολούθηση ωρίμανσης
  4. Τρόπος τρυγητού
  1. Παραλαβή του σταφυλιού
  2. Εκραγισμός σταφυλιού
  3. Σπάσιμο σταφυλιού
  4. Αντλίες τρυγητού
  5. Μειονεκτήματα εκραγισμού
  1. Αντιμετώπιση μη ικανοποιητικής ωριμανσης σταφυλιου
  2. Αύξηση εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου
  3. Μείωση ολικής οξύτητας
  4. Αντιμετώπιση υπερωριμανσης σταφυλιου
  5. Ρύθμιση οξύτητας
  6. Άλλες προσθήκες προς βελτιωση
  1. Πνευματικό πιεστήριο
  2. Γλευκοποίηση
  3. Προζυμωτική εκχύλιση
  4. Προζυμωτική διαύγαση
  5. Αλκοολική ζύμωση
  6. Θερμοκρασία ζύμωσης
  7. Στελέχη ζυμομυκήτων
  1. Εκχύλιση συστατικών
  2. Οινοποιητής
  3. Προζυμωτική εκχύλιση
  4. Αλκοολική ζύμωση
  5. Θερμοκρασία ζύμωσης
  6. Ένταση χρώματος
  7. Τανίνες
  1. Ανάλυση των μεταβολών του οίνου λόγω μηλογαλακτικής ζύμωσης.
  2. Παρουσίαση του σχηματισμού του διακετυλίου και της σημασίας του.
  3. Ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζουν την πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης.
  1. Λιαστά σταφύλια
  2. vinsanto
  3. κουμανδαριά
  4. icewine
  5. Αφρώδης οίνοι
  6. Πρόγραμμα πιεστηρίου Champagne
  7. Δεύτερη ζύμωση στην φιάλη

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  5019
Αρ. Προβολών :  14973

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -