Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου

Περιγραφή

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -

CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι ο φοιτητής να εξοικειωθεί με τις ακόλουθες έννοιες:

  1. Του σιτηρέσιου και των ιδιοτήτων του
  2. Των μονάδων έκφρασης των αναγκών και της ενεργειακής πυκνότητας του σιτηρέσιου
  3. Της κορεστικής ικανότητας του σιτηρεσίου
  4. Της καταλληλότητας των ζωοτροφών 
  5. Της ελκυστικότητας του σιτηρεσίου
  6. Επίσης, γίνεται αναφορά στους προστατευτικούς παράγοντες για την υγεία των ζώων καθώς και στο φαινόμενο του μετεωρισμού

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να φανεί η σημασία της διατροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά την ξηρά περίοδοκαι κατά την γαλακτική περίοδο (α΄ φάση). Συγκεκριμένα, να εξοικειωθεί ο φοιτητής με τις διάφορες φάσεις της ξηράς περιόδου (τι
φαινόμενα παρατηρούνται σε κάθε φάση, τι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν, ποια πρέπει να είναι η συγκεκριμένη διατροφή για να αποφευχθούν επιπλοκές και να επιτευχθεί σωστή ανάπτυξη των αγελάδων).

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να παρουσιαστούν οι φυσιολογικές βάσεις των νεογέννητων μοσχαριών, η φυσιολογική εξέλιξη του πεπτικού τους συστήματος από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό και οι ιδιαιτερότητες αυτού. Επίσης να παρουσιαστούν οι ενδεδειγμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των μοσχαριών κατά την προαναφερθείσα περίοδο.

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι η παρουσίαση των διαφορών μεταξύ αιγοπροβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ως προς τη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η εξοικείωση του φοιτητή με τις γενικές αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας. Συγκεκριμένα, επιχειρείται να καταδειχτούν οι κανόνες λειτουργίας των βιολογικών εκτροφών όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τις συνθήκες εκτροφής, την υγιεινή, την διατροφή καθώς και την ευζωία.

Στόχος της ενότητας αυτής είναι να καταδειχτεί ο ρόλος της διατροφής και ιδιαίτερα της ΣτοχευμένηςΔιατροφής στην αναπαραγωγική λειτουργία των μηρυκαστικών ζώων. Παρουσιάζεται ειδικότερα ο ρόλος της διατροφής στημειωμένη γονιμότητα και οι ειδικές συνθήκες πουπρέπει να τηρούνται στα διάφορα στάδια τηςαναπαραγωγικής διαδικασίας σε διαφορετικούςτύπους μηρυκαστικών, όπως αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αγελάδες κρεοπαραγωγής, μοσχίδες και αιγοπρόβατα.

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναλυθεί ο όρος της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, σύμφωνα με το σύνολο των παραγόντων που την επηρεάζουν στον γεωγραφικό χώρο της ΕΕ.

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να αναλυθεί ποια είναι τα συστατικά του γάλακτος και πώς επηρεάζεται η ποιότητά του.

  1. Πώς επηρεάζεται συγκεκριμένα η χημική σύσταση του γάλακτος.
  2. Ποιες είναι οι οργανοληπτικές ιδιότητες του γάλακτος.
  3. Τέλος, ποια είναι η επίδραση της διατροφής του ζώου και ειδικότερα του λίπους και των Ν-χων ουσιών των ζωοτροφών στη χημική σύσταση του γάλακτος.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας ο φοιτητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει :

  1. τι είναι το κρέας και πώς προσδιορίζεται η ποιότητά του,
  2. ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας,
  3. τι επηρεάζει η διατροφή και πώς ελέγχεται το ποσοστό του λίπους,
  4. από ποιους παράγοντες εξαρτάται η εναπόθεση σάρκας και πώς καθορίζεται η ποιότητά της
  1. Στόχος της ενότητας αυτής είναι η κατανόηση από πλευράς του φοιτητή της έννοιας της ευζωϊας στα παραγωγικά ζώα, καθώς και των τρόπων με τους οποίους επιτυγχάνεται.
  2. Επίσης γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων καθώς και στα κριτήρια αξιολόγησης της αρχής «Ελευθερία από Πείνα και Δίψα»
  3. Τέλος, στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ ευζωϊας και διατροφής των μηρυκαστικώνζώων.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  3012
Αρ. Προβολών :  15042

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -